Knowledgebase
Brainy Stars > Brainy Star Support > Knowledgebase

Search help:


Commonly asked questions ( montessori)

Solution

 

1. Is there too much individual work in Montessori? Do children learn how to get along with others? 

Ans. Montessori children are free to work alone or in a group. Although younger children do often choose to work alone as they master challenges, there are many aspects of Montessori schools that help children learn to get along well with others. They learn to share. They learn to respect each other’s work space. They learn to take care of materials so other children can learn from them. They learn to work quietly so others can concentrate. And they learn to work together with others to take care of the classroom. As they get older, most children choose to work in small groups.

2. Do Montessori teachers allow children to be creative?

 Ans. Montessori classrooms encourage creativity by helping children develop the skills they need to express themselves. For example, as they develop hand-eye coordination through the guided use of metal inset materials; children also begin to express themselves by creating beautiful drawings and paintings. 

 

 

3. How well do Montessori children do later in life?  

Ans. Montessori children are well prepared for later life not only academically, but also socially, and emotionally. They score well on standardized tests, and are ranked above average on following directions, turning in work on time, listening attentively, using basic skills, showing responsibility, asking provocative questions, showing enthusiasm for learning, and adapting to new situations.

4. Is Montessori for all children? What kind of student will do well in Montessori? 

Ans. Montessori education has been used successfully for nearly 100 years with children of all socio-economic levels, of all academic abilities, and from all ethnic backgrounds. No single educational approach can work for all children, and there may be some children who do better with more teacher-directed instruction, fewer choices and more consistent external structure. In general, any child who can become engaged with a toy, game, or topic (dinosaurs, space, animals) and spend time exploring it and concentrating on it if left uninterrupted, should do well in Montessori. 

5. What is Practical Life?

Ans. Practical means basic, useful, and purposeful Life means the way of living. Practical life Exercises are just that, they are Exercises so the child can learn how to do living activities in a purposeful way.

 

 

 

 

 

6. What is Sensorial Work?

Ans. Sensorial comes from the words sense or senses. As there are no new experiences for the child to take from the Sensorial work, the child is able to concentrate on the refinement of all his senses, from visual to stereognostic. 

7. What is Language in Montessori?

Ans. Language in the Montessori class is an extension and a component of all other work.

8. What is Mathematics in Montessori?

Ans. Maths is all around the young child from day one. How old are you? In one hour you will go to school. You were born on the 2nd. Arithmetic deals with shape, space, number, and their relationship and attributes by the use of numbers and symbols. 

8. How Pink Tower helps the Montessori child?

Ans.  Visual discrimination of dimensions. Refinement of voluntary movement by placing the cubes one on top of the other with one single movement of the hand. While doing this movement, the child is refining his visual-motor skills.

9. What are the skills developed from Sensorial material? 

Ans. The purpose and aim of sensorial work is for the child to acquire clear, conscious, information and to be able to make classifications in his environment. Sensorial Environment also helps in developing the Senses. It is divided into eight groups, visual, tactile, baric, thermic, auditory, olfactory, gustatory and stereognostic.

 10. What is Visual Senses Exercise?

Ans. In the Visual senses exercises, the child learns how to visually discriminate difference between similar objects and differing objects.

11. What is Tactile Senses Exercise?

Ans. In the Tactile sense exercises, the child learns through his sense of touch. Although the sense of touch is spread throughout the surface of the body. The exercises given to the child are limited to the tips of the finger.

12. What is Baric Senses Exercise?

Ans. In the Baric sense exercise, the child learns to feel the difference of pressure or weight of different objects. This sense is heightened through the use of a blindfold or closing your eyes.

13. What is Thermic Senses Exercise?

Ans. In Thermic sense exercises, the child works to refine his sense of temperature.

14. What is Auditory Senses Exercise?

Ans. In Auditory sense exercises, the child discriminates between different sounds. In doing these different exercises, will refine the child and make him more sensitive to the sounds in his environment.  

 

 

15. What is Olfactory and Gustatory Senses Exercise?

Ans. In the Olfactory and Gustatory senses exercises, the child is given a key to his smelling and tasting sense. Although not all smells or tastes are given to the child in these exercises, the child does work to distinguish one smell from another or one taste from another.

16. What is Stereognostic Senses Exercise? 

Ans. In the Stereognostic sense exercise, the child learns to eel objects and make recognitions based on what he feels. When the hand and arm are moved about an object, an impression of movement is added to that touch. Such an impression is attributed to a special, sixth sense, which is called a muscular sense, and which permits many impressions to be stored in a “muscular memory”, which recalls movements that have been made.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Was this article helpful? yes / no
Article details
Article ID: 3
Category: Knowledgebase
Date added: 14-Apr-2018 01:57:03
Views: 26
Rating (Votes): Article not rated yet (0)

 
« Go back

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid